Coma

Oud-international al bijna 40 jaar in coma na mislukte operatie

Bijna veertig jaar geleden zou hij een simpele ingreep voor zijn knie ondergaan, maar tot op de dag vandaag ligt Jean-Pierre Adams altijd nog in coma. De inmiddels 73-jarige Adams stopte in 1982 met profvoetbal en zou door middel van een routineuze operatie geen last meer hebben van zijn knie. Die operatie ging vreselijk fout.

Jean-Pierre Adams, links in coma, rechts als speler.

Verkeerde dosis

Na een carrière van meer dan veertien jaar stopte de Franse Adams in 1981 met profvoetbal. Hij speelde onder andere bij Nîmes, OGC Nice en Paris Saint-Germain. Ook kwam hij 22 keer uit voor het Franse nationale elftal, tussen 1972 en 1976. Nadat hij gestopt was met voetbal zou hij een operatie aan zijn knie hebben, wat er voor zou zorgen dat hij minder pijn zou hebben. Maar door een verkeerde dosis werd hij nooit meer wakker.

De anesthesist en zijn assistent werden in de jaren ’90 veroordeeld door de grote fout die ze maakte. Beide kregen een voorwaardelijke straf en een hoge boete. Maar ondanks hun relatief lage straffen zou Adams vanwege een tekort aan zuurstof in het brein nooit meer zelfstandig kunnen wandelen, praten of bewegen. 

‘Misschien nog een medisch wonder?’

Zijn vrouw Bernadette, waar Adams al 52 jaar mee getrouwd is, zorgt nog dagelijks voor hem. Zo krijgt hij dagelijks een bad, schone kleding en lekker eten en drinken. “Misschien komt er nog een medisch wonder, maar hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer zorgen ik me daar natuurlijk over maak”, vertelt ze aan CNN.

Bernadette Adams, vrouw van Jean-Pierre.

Het stel, die inmiddels grootouders zijn, woont in het zuiden van Frankrijk, waar Jean-Pierre zijn dagen in bed doorbrengt. Ademen kan hij nog wel zonder hulp van de machine. “Mensen op Facebook zeggen dat hij de stekker uit het stopcontact moet trekken.. maar die is niet eens aangesloten! Ik zal niet stoppen met hem te eten en drinken geven. Hij heeft een normale routine, wordt telkens wakker rond 7 uur. Buiten bewustzijn, maar Jean-Pierre hoort me en hij kan zitten in een rolstoel.”

Bekijk hier beelden van AdamsTotal
0
Share