Antoine Griezmann

Antoine Griezmann beëindigt samenwerking met Huawei voor Oeigoeren

Antoine Griezmann beëindigt per direct zijn samenwerking met Huawei. De voetballer van FC Barcelona en het Franse nationale elftal doet dit vanwege berichten dat de Chinese telecomgigant betrokken zou zijn bij het volgen en controleren van Oeigoeren. Hij had een samenwerking met Huawei sinds 2017.

The Washington Post onthulde eerder deze week dat onder andere Huawei testen heeft gedaan met software voor camerasystemen die gezichten van Oeigoeren kan herkennen. Als de software het gezicht van een Oeigoer herkent, zou er een alarmsignaal naar Chinese veiligheidsdiensten worden verzonden, een zogenaamd ‘Oeigoerenalarm’.

Een woordvoerder van Huawei bevestigde in een reactie hierop dat er inderdaad testen zijn geweest, maar ontkende dat de software in de praktijk wordt gebruikt.

Het nieuws was voor de 29-jarige Griezmann genoeg aanleiding om per direct zijn sponsorcontract met Huawei te verbreken.

In een statement op Instagram laat hij weten: “Naar aanleiding van de sterke vermoedens dat Huawei mogelijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een ‘Oeigoerenalarm’ middels gezichtsherkenningssoftware, kondig ik aan dat ik mijn samenwerking met dit bedrijf onmiddellijk beëindig”, schrijft de aanvaller.

“Ik wil gebruikmaken van deze gelegenheid om Huawei op te roepen tot verantwoording en om deze beschuldigingen niet te ontkennen. Ook roep ik het bedrijf op om zo snel mogelijk concrete actie te ondernemen om deze massale onderdrukking te veroordelen en om hun invloed te gebruiken door bij te dragen aan het respecteren van de mensenrechten in de samenleving.” sluit hij af.Total
0
Share