UEFA Champions League

Dit is de reden dat de vierde official ‘negro’ naar Pierre Webó riep

De Roemeense sportkrant Fanatik onthulde woensdag nieuwe details rondom het incident dat dinsdagavond tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir speelde. Assistent-trainer Pierre Webó van Istanbul Basaksehir zou de Roemeense arbitrage vanaf de aftrap meermaals discriminerend hebben bejegend, door het woord ‘gypsy’ oftewel ‘zigeuner’ te noemen.

De Kameroense oud-voetballer zou meerdere keren ‘gypsy, gypsy’ naar de Roemenen hebben geroepen. Sovre en Coltescu hadden na dertien minuten genoeg van het gedrag van Webó en wilde dat scheidsrechter Ovidiu Hategan de assistent-coach van Basaksehir een rode kaart gaf.

In een geluidsfragment van het gesprek tussen de Roemeense arbitrage, dat dinsdagavond al opdook, is te horen dat ze zeggen: “Die zwarte man, die zwarte daar”, aldus één van de officials. “Dit is onacceptabel. Ga maar kijken. Die zwarte daar. Dit is onacceptabel.”

Luister het fragment hier:


Het is volgens Fanatik niet de stem van vierde official Coltescu, maar van assistent-scheidsrechter Sovre die dat roept. Mogelijk heeft ook Coltescu in die discussie het woord ‘negru’ gebruikt, maar dat is niet te horen.

Arbiter Hategan deelde een rode kaart uit aan Webó, vanwege zijn discriminerende uitingen aan het adres van Sovre en Coltescu. De UEFA heeft bekendgemaakt dat de rode kaart van Webó geseponeerd is. De assistent-trainer mag dus woensdagavond om 18.55 uur opnieuw plaatsnemen in de dug-out, als de wedstrijd in de veertiende minuut wordt hervat. De UEFA onderzoekt het incident en maakt pas na woensdag bekend of de rode kaart terecht was.

Sebastian Coltescu. Bron: AFP

Op dat moment confronteerde een verontwaardigde Demba Ba, die op de bank zat de vierde man, waarbij Istanbul later in een tweet beweerde dat er een ‘racistisch woord’ tegen Webo was gezegd.

De voormalig spits van Chelsea zei het volgende: “Je zegt nooit ‘die blanke man’, je zegt altijd ‘die man’, maar waarom als je naar hem wijst, waarom zeg je dan ‘die zwarte man?'”

De UEFA heeft Danny Makkelie in de nacht van dinsdag op woensdag naar voren geschoven om woensdag het restant van Paris Saint-Germain-Istanbul Basaksehir te leiden.

Update: Instagram acount van de vierde official is gehackt

Gehackte Instagram-account van Coltescu.

Coltescu’s Instagram-profielafbeelding werd gewijzigd in een foto van Webo met de woorden ‘#notoracism’ in de BIO. Er was ook de opmerking: “HACKED BY @vipegord & @ ahmet.bzgln.”Total
0
Share