Ajax jeugd

Ajax wil hersenschade voorkomen: jeugd kopt alleen nog met ‘nepballen’

Om hersenschade te voorkomen koppen voetballers in de jeugd bij Ajax niet langer met ‘echte’ voetballen. Dit meldt Trouw.

Voor spelers onder de 12 wordt in de jeugdopleiding alleen nog gekopt met ‘schuimballetjes’. Ajax wil op deze manier eventuele hersenschade en de gevolgen daarvan op latere leeftijd voorkomen. “We volgen wetenschappelijk onderzoek op dit gebied”, vertelt een voorlichter van de club.

Internationale onderzoeken wijzen uit dat koppen door kinderen later hersenschade kan veroorzaken. De universiteit van Glasgow stelde in 2019 vast dat voetballers 3,5 keer meer kans op dementie krijgen dan de rest van de bevolking. Naar aanleiding daarvan verbood de Schotse voetbalbond begin dit jaar koppen door jeugdspelers tot 11 jaar. 

Ook de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageerde op Kamervragen van SP en Groenlinks over dit thema. De KNVB financiert lopend onderzoek van het UMC Amsterdam. De uitkomsten worden aankomend voorjaar verwacht. Tot die tijd adviseert de KNVB om bij de jeugd met ‘foamballen’ of een zacht opgepompte bal te koppen en zo min mogelijk.Total
0
Share