Bij Andy in de Auto

Andy van der Meijde: ‘Ik zat écht in een zwarte periode’

Andy van der Meijde kampte in zijn zijn carrière met zware depressieve gevoelens, zo vertelt hij zondagochtend in de talkshow van Voetbal International.

Toen van der Meijde in 2005 van Inter naar Everton vertrok, raakte zijn carrière in het slop. “Mijn focus op heel het voetbal was weg, ik had er geen plezier meer in en wilde niet meer spelen. Ik had een contract, maar ook een kind dat doodziek in het ziekenhuis lag. Dat vond ik op dat moment belangrijker dan voetbal”, vertelt hij.

Hij bevestigt zeker te weten dat hij depressief is geweest. “Kijk, ik had heel veel geld. En dan zeggen mensen: Je moet niet zeiken. Maar ik liep gewoon rond met de gedachte om mezelf van kant te maken. En dat terwijl ik net een miljoenencontract had getekend bij Everton, voor vier jaar. De eerste keer dat je op je loonstrookje kijkt, dan denk je: Wát een geld. Maar als je niet speelt en je ziet hoe de anderen plezier hebben, dan voel je je heel erg kut.”

Het feit dat hij een voorbeeldfunctie heeft en een goedbetaalde voetballer heeft, maakt het alleen maar moeilijker.  “Je bent een voorbeeld voor veel mensen, vooral voor je eigen familie. Je kunt met niemand praten, het is een machowereld, dus dat is heel moeilijk. Daarom ging ik een uitweg zoeken, om maar niet in de realiteit te zijn. Dan krijg je een stempel.”


“Je wordt gezien als zuiperd, mensen zeggen dat je alles hebt weggegooid”, beseft Van der Meijde. “Ik heb inderdaad alles weggegooid, maar dat had een reden. Het is niet zo dat ik dat zomaar heb gedaan. Ik ben een slechte vader geweest en liet mijn vrouw en kids in de steek. Veel mensen weten niet dat ik écht in een zwarte periode zat, dat ik heel veel problemen had.”

Van der Wiel, Zeefuik en Kishna vertelde al eerder openlijk over hun depressies. “Dat laat zien dat het ook gewoon mensen zijn”, reageert Van der Meijde. “En er zijn veel meer spelers die met depressies lopen, maar niets durven zeggen. Ik hoop dat er nog veel meer spelers komen die zich uitspreken.”

Heb jij zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via het telefoonnummer 113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.Total
0
Share