Philips Stadion

PSV gaat ‘anti-corona lampen’ ophangen

PSV heeft besloten om nadat er de afgelopen weken een corona-uitbraak bij de club uit Eindhoven was, speciale lampen op te hangen in alle kleedkamers, ook in die van het uitspelende team en van de jeugdopleiding. Het gaat om desinfecterende UV-C-lampen, die al langer in ziekenhuizen worden gebruikt om onder meer operatiekamers te ontsmetten.

Eerder werden deze lampen al in de Londense metro geplaatst, waar na zes weken bleek dat het aantal besmettingen in de Undergound door de lampen met 50 procent werd verminderd. De verlichting wordt daar geplaatst bij roltrappen, zodat de handrelingen worden gedesinfecteerd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkent dat UV-C-licht mogelijk een bijdrage kan leveren aan bestrijding van het coronavirus. Aan de werkzaamheid van UV-C wordt niet getwijfeld. De straling is volgens het RIVM effectief en snel.

Maar het RIVM laat wel weten dat er enkele kanttekeningen te plaatsen zijn. Zo worden niet alle oppervlakken door het licht bereikt, er zijn bijvoorbeeld ook plekken in de schaduw. Daarnaast wordt niet alle lucht gedesinfecteerd door zo’n lamp, omdat niet alle luchtstromen langs het apparaat gaan.

“Het belangrijkste blijft toch goede hoest- en handhygiëne”, zegt Harald Wychgel van het RIVM in een reactie. “Dus goed handen blijven wassen, hoesten in de elleboog en 1,5 meter afstand houden. Met een goede schoonmaak bereik je al veel, er is geen reden tot desinfectie.”Total
0
Share