Özil

‘Mesut Özil denkt dat hij niet meer speelt door opkomen voor Oeigoeren’

Mesut Özil is naar verluidt ‘ervan overtuigd’ dat de commerciële belangen van Arsenal in China een rol speelden in de schokkende beslissing van de club om hem niet in te schrijven in hun Premier League- en Europa League-selectie.

Gisteren bracht de 32-jarige middenvelder een emotionele en keiharde statement uit die de “loyaliteit” van de club in twijfel leek te trekken.

‘Ik kan je beloven dat deze moeilijke beslissing niets aan mijn denkwijze zal veranderen. Ik zal zo goed mogelijk blijven trainen en waar mogelijk mijn stem gebruiken tegen onmenselijkheid en voor gerechtigheid.‘

De voormalige Duitse international, die zich vorig jaar uitsprak over de behandeling van de Oeigoerse minderheid, houdt vol dat hij zijn stem zal blijven gebruiken tegen onmenselijkheid en voor gerechtigheid “waar mogelijk”.

Hij plaatste vorig jaar december een bericht op zijn Instagram-pagina waarin hij zich tegen China keerde: “Ze verbranden hun korans. Ze sloten hun moskeeën. Ze verbieden hun scholen. Ze vermoorden hun heilige mannen. De mannen worden in kampen gedwongen en hun families worden gedwongen om bij Chinese mannen te wonen. De vrouwen worden gedwongen om met Chinese mannen te trouwen.”

In China worden systematisch Oeigoeren opgesloten in ‘heropvoedingskampen’. Volgens China een manier om ‘extremisme’ te bestrijden. Het zou om honderdduizenden, mogelijk zelfs een miljoen of meer mensen gaan, vaak met een moslimachtergrond.Total
0
Share