Koning Willem-Alexander en Premier Mark Rutte

Koning Willem-Alexander en premier reizen mogelijk naar WK in Qatar

wes
0 Shares

LET OP!
Dit artikel is meer dan een halfjaar oud en wordt wellicht niet (goed) op de nieuwe website weergegeven. Excuses voor enige ongemak.

Het demissionaire kabinet gaat het WK voetbal in 2022 te Qatar niet boycotten. Oftewel: het is mogelijk dat Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte de golfstaat tijdens het eindtoernooi gaat bezoeken.

Motie

In februari 2021 nam de Tweede Kamer een motie aan met de opdracht aan de regering om geen afvaardiging naar Qatar te sturen, vanwege de slechte omstandigheden voor werknemers en de 6500 overleden arbeidsmigranten. Minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft die motie nu afgewezen.

Nederland heeft Qatar nodig, volgens minister Knapen. Via het land worden namelijk Nederlanders die vastzitten in Afghanistan geëvacueerd. “We hebben Qatar iedere dag nodig om mensen uit Afghanistan te krijgen. We hebben belang bij een ordelijke relatie met Qatar, dus ik aarzel buitengewoon om dit soort ingrijpende symbolische actie te ondernemen.”

Ongepast

SP’er Jasper Van Dijk, die de motie steunt, vindt dat de minister een verkeerd besluit neemt. “Het zou zeer ongepast zijn als onze koning gezellig in een skybox gaat staan borrelen met de autoriteiten van Qatar. Zo lang werknemers worden uitgebuit moeten we dat voorkomen”, legt hij uit.

wes

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *