Antony

“Mijn moeder stal voetbalschoenen voor me uit de winkel”

De twintigjarige Antony verruilde afgelopen zomer São Paulo in voor Ajax. Volgens velen heeft hij een grote toekomst voor zich, echter was het vroeger de vraag of Antony überhaupt profvoetballer kon worden. Antony vertelt aan Ajax.nl hoe het was om op te groeien in Brazilië.

Antony groeide op in Inferninho, één van de gevaarlijkste sloppenwijken in São Paulo. “Ik weet hoe moeilijk het is om daar te wonen. Het maakt mij verdrietig dat mijn nichtjes en neefjes daar nog zitten. Ik heb zelf een kind en zou niet willen dat hij groot zou worden op die plek. Precies tegenover ons huis zat er een punt waar men drugs dealde. Als klein jongetje zag ik vuurgevechten tussen de gangsters en politie. Mijn ouders zeiden iedere dag: blijf weg van die plek.

De aanvaller wordt emotioneel als hij een foto van zijn oude buurt te zien krijgt. “Mijn ouders, broer en zus wonen er inmiddels niet meer, maar de rest van mijn familie wel. Ik had onlangs een videogesprek met alle andere familieleden. Zij stonden precies op de plek van deze foto. Daarom word ik nu emotioneel als ik deze foto zie.”

Het was niet altijd gemakkelijk voor Antony. “Veel mensen weten niet dat ik nog in de favela woonde toen ik op mijn zeventiende bij de selectie kwam. Ik had geen voetbalschoenen en speelde vier maanden met geleende kicksen van Denilson. Mijn moeder nam vervolgens stiekem voetbalschoenen mee uit de winkel, om deze later te betalen. We hadden er geen geld voor.”

Antony heeft inmiddels geen geldzorgen meer, maar dat betekent niet dat hij niets voor de jeugd in Brazilië doet. Onlangs meldde de Telegraaf dat de Braziliaanse buitenspeler in zijn geboorteland vijftig paar voetbalschoenen heeft laten uitdelen door zijn broer Emerson Santos.Total
0
Share